Theaterarchief Van 1900 tot heden

Herman Bouber (1885 -1963) van huis uit schilder, en speelde in zijn vrije tijd amateurtoneel daar was het ook dat hij zijn vrouw Aaf ten Hoope (1885 – 1974) leerde kennen. Herman kreeg al snel genoeg van de drake stukken die ze speelde en schreef zijn eerste stuk Mooie Neel, de trots van de Jordaan werd door het Hollnadsche gezelschap van Johan Langenaken en Pedro Beukman gebracht, later bracht het gezelschap van Nap de la mar zijn stuk Bleeke Bet, maar het bekends is Herman geworden met zijn stuk De Jantjes.

De Boubers (zoals Aaf en Herman eervol genoemd werden) speelde in alle stukken die Herman geschreven heeft in een tijdsbeeld van meer dan 50 jaar!Maar ook vele andere gezelschappen speelde zijn stukken en nog worden er aanvragen gedaan door amateur gezelschappen om zijn volkstukken te mogen spelen.

De Jantjes is in 1997 en 2004 nog eens uitgevoerd door Joop van den Ende Theaterproducties, met steeds volle zalen, dit laat toch wel zien, dat Herman Bouber met zijn stukken een schrijver was van formaat!

Herman schreef en bewerkte specifiek Amsterdamse stukken, zoals Bleke Bet, Mooie Neel, Perzik en Pruim, De Jantjes, Zeemansvrouwen, De Jordaan, A.M.de Jong’s Frank wezel, Johan Elsensohn’s Het Kind van de Buurvrouw.

Bouber exploiteerde samen met zijn vrouw in de twintiger jaren met succes de Plantage Schouwburg, vaak ook met compagnons als Ben Delmonte en Jacques Sluijters.

Bouber werd na de grote crisis ambulant, hij speelde in vele films, waaronder enkele door hem zelf geschreven zoals Bleeke Bet (1923) en Oranje Hein (1936).

Zijn vrouw Aaf speelde ook in vele films en televisiestukken, maar ook heel vaak in theaterproducties bij andere gezelschappen liet Aaf van zich horen, haar Moeder Courage, bracht haar veel eer en roem toe, maar hoe kon ze het ook anders spelen, met de pijn die ze had, dat haar zoon Jan Bouber (1921 -1943) in de oorlog omgekomen was. De andere kinderen van Aaf en Herman, Heddy (1908 -1986), Aafje (1923) en kleinzoon Bob (1935) volgde in de voetsporen van hun ouders en grootouders.


In de archieven van onze stichting is heel veel materiaal en gegevens te vinden van de familie Bouber, dit hebben we mede te danken aan de Familie Bouber zelf, die ons hun eigen archief aangeboden hebben!